Hoewel er meerdere soorten faalangst bestaan, hebben we het hier voornamelijk over de angst voor een bepaalde handeling en taak, ofwel prestatie.

Faalangst kun je ook wel prestatieangst noemen. Die angst kan zich al voordoen ruim voor het moment waarop de prestatie geleverd moet worden. Het is goed mogellijk dat men dezelfde prestatie onder normale omstandigheden wel kan leveren.

Faalangst kan positieve of negatieve gevolgen hebben. Negatieve faalangst komt het meest voor; de angst werkt belemmerend.

 

Waarom nu juist angst tijdens het autorijden?

Door het verhogen van de snelheid worden veiligheidsmarges waarin de leerling de taakprocessen ( waarnemen, voorspelen, evalueren, beslissen en handelen ) kan uitvoeren steeds kleiner. Deze spanning geeft een adrenalinestoot. Bij faalangstige leerlingen is deze adrenaline een stimulans voor paniek!

 

Met de juiste begeleiding bij Rijschool Veiligheid tijdens de rijlessen is het gelukkig ook voor jou heel goed mogelijk het rijbewijs te halen!

En natuurlijk vragen wij als gratis service voor jou het “Faalangstexamen” aan bij het CBR. Wij rekenen daarvoor geen kosten. Wel komen er extra kosten bij van het CBR voor het examen. Meer over het Faalangstexamen, voorwaarden en kosten kan je lezen op de website van het CBR zie: https://www.cbr.nl/faalangst.pp